W publikacji z 2002 roku opisano efekt hamujący aktywność sirtuiny I i III u drożdży z użyciem nikotynamidu 1. W kolejnych latach i publikacjach potwierdzono ten efekt, opisano również że do inhibicji dochodzi w ciągu godziny od podania nikotynamidu, a jego efekt ustaje po czterech godzinach. Wynika to z konwersji nikotynamidu do NAD+ co z kolei jest znanym czynnikiem stymulującym aktywność sirtuiny I. Jest to klasyczny mechanizm sprzężenia zwrotnego niezwykle cenne zapewnia możliwości auto regulacji procesów i utrzymywania ich na optymalnych poziomach.
Korzystnie czy niekorzystnie 2?
Logicznym wnioskiem z powyższych informacji, wydaje się zasadne zastosowanie nikotynamidu w godzinach porannych wraz z pierwszym posiłkiem. Ze względu na dostarczenie substancji odżywczych procesy naprawcze z udziałem sirtuiny I są wtedy hamowane za pośrednictwem innych szlaków metabolicznych, nie ma więc niekorzystnego efektu użycia witaminy PP. Ponieważ służy ona jako “źródło energii” w szlaku rezerwowym resyntezy, przyniesie ona potencjalną korzyść wyrównując poziomy niedobory. W trakcie naturalnego postu związanego z spoczynkiem w godzinach nocnych przyniesie to potencjalnie korzystny efekt.
Jest to jednak jedynie domysł.